نوشته کریم پوپل
ضرورت است ریاست حفظ و مراقبت سرکها و ریاست راه ومیدان سازی از چوکات وزارت فواعد عامه خارج و به وزارت دفاع ملی تعلق گیرد.
هموطنان عزیز بنده چون سابقه کار در دستگاه دولت افغانستان دارم و هم تجارب کافی در کار سرکها دارم پیشنهادمی کنم که ریاست حفظ و مراقبت سرکها و ریاست راه و میدان سازی از چوکات وزارت فواعد عامه خارج در چوکات وزارت دفاع ملی شامل گردد. چرا؟؟؟؟
شعبه راه سازی رسماً از زمان امیر شیرعلی خان در دستگاه دولت ساخته شده الی سال 2001 ادامه داشت . دلیل آن اینست که این دو ریاست در کنار ساختن سرک به امنیت شدید نظامی درزمان ساخت و پس از ساختن ضرورت دارند. پس از سال 2001 تمامی سرکهای ساخته شده توسط شرکتها خصوصی ترمیم گردیده است. درین مورد 32 ملیارد دالر بمصرف رسیده است . که ساخت اکثریت این سرکها خاک بچشم انداختن بود. ولی شاهراه حلقوی ء سرک یین بدخشان نورستان , بدخشان پنجشیر , سرپل زابل , میمنه هرات , پروان هرات وزیاده پروژه های سرک سازی تا هنوز هیچ کاری صورت نگرفته است . پروزه مزار شریف بامیان که یکی از بزرگترین وپر اهمیت ترین پروژه سرک سازی است تا هنوز تکمیل نگردیده است. این پروژه معدن ذغال دره صوف ً معدن ذغال یکاولنک , معدن آهن حاجیگک را باهم وصل می کند. یعنی سرکهای افغانستان با نبودن امنیت صعب العبور و سنگلاخی بودن به مشکل ساخته میشود. بدون دولت هیچ قدرت نمی تواند درین سرکها سرمایه خودرا در خطر اندازد. هکذا سرکها پس از ساخت ضزورت به حفظ و مراقبت دارد در چنین شرایط جز اردو افغانستان دیگران نمی تواند که سرکها را حفاظت نماید. وزارت فواعد عامه یک وزارت ملکی بوده توانائی گرفتن امنیت این سرکها را ندارد . بناعاً بمنظور پیشبرد کار این دو ریاست کمافی سابق به وزارت دفاع تعلق گیرد. زیرا وزارت دفاع توانائی دفاع و ساخت را دارد.