مصطفی فیضی
بعد از اینکه بلند منزل های مرکز تجارتی جهان در امریکا توسط القاعده به خاک یکسان شد امریکا و جامعه جهانی بخاطر از بین بردن لانه های القاعده تصمیم گرفتند. که در ان زمان طالبان روابط تنگاتنگ با القاعده داشت. امریکا و جامعه جهانی بخاطر از بین بردن القاعده بر افغانستان حمله کردند و امارت طالبان را در چند روزی محدود سقوط دادن و در عوض حکومت موقت را روی کار اوردند .
یکی از اشتباهات که امریکا و نیرو ها جامعه جهانی بعد از سقوط امارت طالبان انجام دادن این بود که تنها امارت طالبان را سقوط دادن و در پی منحدم کردن کلی شان نشدن که امروز به مانند یک سرطان برای دولت افغانستان، امریکا و جامعه جهانی شده است .
بعد از گذشت چند سال تعدادی از طالبان با حمایت پاکستان دوباره با هم یکجا شده و خود را تمویل و تجهیز نمودند و حملات خود را در افغانستان علیه دولت افغانستان و نیرو های جامعه جهانی و امریکا شدت دادند و درد سر ساز برای شان شدند .
امریکا از در شمشیر خواست با طالبان پیش بیاید و دولت افغانستان از در مصالحه، به همین مناسبت دولت افغانستان شورای عالی صلح را تاسیس نمود و در راس ان استاد ربانی قرار گرفت که بعد از گذشت مدت زمانی توقعات مردم را این شورا هم براورده نساخت و بلاخره رییس این شورا توسط طالبان ترور شد و پروسه گفتگو مصالحه دولت متوقف گردید .
پیش از اینکه پروسه صلح در کشور متوقف شود پروسه دیگری در قطر توسط امریکا، المان، قطر و طالبان راه اندازی شده بود. بعد از اینکه پروسه گفتگو دولت متوقف شد حرف های پروسه قطر به رسانه ها رسید و گفته می شود که در پروسه قطر دولت افغانستان در انزوا قرار داده شده بود و هیج نقشی نداشت .
به اثر توافقات که بین امریکا، المان، قطر و طالبان صورت گرفت برای طالبان یک دفتر سیاسی جهت پیش برد مزاکرات صلح در قطر باز گردید. که این عملکرد امریکا واکنش دولت افغانستان را در قبال داشت. اما بعد از وارد شدن فشار ها، دولت افغانستان پروسه قطر را قبول و از ان حمایت نمود .
در این جا سوالی مطرح می شود که چرا در پروسه قطر دور از انزار دولت پیش برده شد ؟
دولت افغانستان در طول ده سال امتحان خود را برای امریکا و جامعه جهانی داد، که نمی تواند با این میکانیزم ناقص خود طالبان و دیگر گروه ها متخاصم را بر میز مزاکره جهت گفتگو بنشاند تا صلح در کشور تامین شود .
در این زمان پاکستان و دولت افغانستان پروسه عربستان را اغاز نمودند و می خواهد که با طالبان در عربستان سعودی گفتگو نمایند.
یکی از تحلیگران می گوید پاکستان حکومت افغانستان را با خود همنوا ساخته و می خواهد با ایجاد این پروسه فشار بالای امریکا بخاطر بدست اوردن امتیاز وارد نماید. و همچنان بعضی از حلقات در داخل نظام افغانستان هستند که نمی خواهد پروسه قطر کامیاب شود چونکه در ادامه جنگ افغانستان منافع شخصی شان تامین می شود .
به همین مناسبت حنا ربانی گهر وزیر خارجه پاکستان به افغانستان سفر داشت و روی همین مسایل با دولت مردان افغانستان صحبت نمود .
در شرایط کنونی گفته می شود که طالبان به چندین دسته تقسیم شده که یک تعداد انان به رهبری ملاعمر می خواهد در قطر مزاکرات را پیش ببرد و تعدادی دیگرش در حمایت پاکستان می خواهد که در عربستان سعودی مزاکره با دولت نماید .
با در نظر داشت انکشافات اخیر و اغاز شدن پروسه ها و رقابت های جدید اینکه سر نوشت افغانستان چه خواهد شد همه و همه این مربوط به گذشت زمان و تصامیم قدرت های بزرگ منطقوی و جهانی می شود .