انجنیرعبدالصبور
حملات راکتی پاکستان به خاک افغانستان یکباردیگردرحال ازسرگرفته میشود که تنش بین پاکستان وامریکا ظاهراً بالاگرفته است دراین اواخریک سلسله عملیاتهای چریکي بالای سفارت امریکا وقرار گاۀ ناتو در کابل صورت گرفت، این عملیات برعکس عملیات های سابق انتهاری نبود بلکه یک عملیات تمام عیارچریکی بود
که بیست ساعت به طول انجامید قرار اظهارات امریکا ئی ها این عملیات ازطرف گروپ حقانی که درپاکستان مستقر است صورت گرفته است که بی کفایتی ارگان امنیت دولتی ووابستگی نظامیان افغان راباگروه های تروریست نشان میدهد، در غیرآنصورت هیچ امکان آن وجودنداشت که در منطقه سبز این مقدارسلاح وتجهیزات جنگی به یک ساختمان انتقال شود ولی ارگان امنیتی ازآن اگاهی نداشته باشد.
امااین بار واکنشهای امریکا نسبتاً شدیدتربود وپاکستان رامتهم کرد که باگروۀ حقانی قطع رابط نماید، این اولین عملیات نیست که علیه امریکا صورت میگیرد دوماه قبل یک فروند طیاره هلیکوپتر «شینوک» که کوماندو های خاص امریکا را حمل میکرد درمنطقۀ وردک سرنگون شد که درآن چهل وهفت نفرجمعاً کشته شدن که سی نفرآن کوماندوهای خاص امریکائی بودند،بایدگفت که این طیاره کوماندوهای را حمل میکرد که درعملیاتِ علیه اسامه بن لادن حصه گرفته بودند.
سوال دراین است که این عملیات شکل تصادف را داشت ویا سازمان دهی شده بود، چنین یک عملیات شکل تصادفی گرفته نمیتواندزیرا بدون اطلاعات دقیق وکشف هیچ وقت عملیات نتیجه ملموس ندارد پس گروپ که عملیات را اجرأ کرداطلاعات دقیق داشتند که طیاره ازکجاپروازمیکند ،چه افراددرآن نشته اند وبه کجا فرود می آید چون دراین جمع کوماندوهای افغان هم وجود داشت پس عملیات مختص به خارجیان نبود، افشااین عملیات نشاندهنده آنست که پاکستان چقدردربین اردوما دست بالا داردکه از اطلاعات محرم اگاهی حاصل میکند چون چنین سازمان دهی ازعهده گروپ طالبان وسطح فهم آنها بسیاربالااست .
همچنان عملیات که بتاریخ ۲۵ سپتمبر همین سال درمرکزCIA در چاراهی آریانا نزدیک قصرریاست جمهوری ازطرف طلبان صورت گرفت چندنفرامریکائی کشته وزخمی شدندکه این حمله را نخواستند بیشترافشاء کنندویا اینکه بزرگ جلوه دهند، این عملیاتها کماکان حیثیت امریکارا دراین منطقه خدشه دارساخت عملیات که درمرکزCIAصورت میگیردواقعاً جالب است.
امااین گروها چطوربوجود آمده وچه کسان درایجاد این گروهک های تروریستی سهم داشته است خانم حنا ربانی کهر سریعاًپاکستان CIAرامتهم کردکه این گروه رابه وجود آ ورده است وی افزود همان طورکه آنرابه وجود آورده آنرا ازبین هم ببرد ولی این گروه ها که ساخته شده توسط دالر ومشاورین امریکا تاامروزاز طرف پاکستان وبه نفع پاکستان بخاطرباج گیری از امریکا درطول این ده سال طورمثمراستعمال گردیده بدون آنکه امریکا درطول این مدت به آن توجه کند، پاکستان جهت فشارآوردن بالای امریکا جهت تحقق بیشترخواست هایش این گروه هارا تشویق به حملات علیه امریکا میکند،همانطورکه خواستهای پاکستان ازافغانستان بسیار بالا است ازامریکا نیز خواستهای دارد که هنوزازطرف امریکا به آن جواب مثبت داده نشده است.
خواستهای پاکستان ازامریکا قرارذیل است.
۱ ـــ افغانستان بایددرقیمومیت پاکستان قرارگیرد وصلح درافغانستان بادرنظرداشت حفظ منافع پاکستان تأمین شود درحقیقت افغانستان حیثیت صوبه پنجم پاکستان راداشته باشد.
۲ ـــ درمسله کشمیرامریکاباید جانب پاکستان رابگیردتا کشمیربه پاکستان تعلق گیرد وامریکا ازنفوذ خود بالای هندوستان به نفع پاکستان استفاده کند.
۳ـــ کمکهای دوامدارامریکابه پاکستان باید درعرصۀ نظامی و ملکی ادامه داشته باشد وامریکابه سیاست های پاکستان درمنطقه ارج بگذارد دراینصورت پاکستان همکارامریکادرمبارزه باتروریزم خواهدبودومنافع آنراتأمین خواهدکرد.
«مایک مولن »لوی درستیز امریکا، سازمان اطلاعات پاکستان را متهم کرد که از شبکه حقانی حمایت میکند به گفته این مقام امریکایی، سازمان اطلاعاتی پاکستان به طراحی حمله هفته گذشته به سفارت آمریکا در کابل کمک کرده است.
یک عضو جمهوریخواه کمیته نظامی سنای امریکا به روز یکشنبه اظهار داشت، درصورتیکه پاکستان به حمایت حملات تروریستی علیه نیروهای امریکایی مستقر در افغانستان ادامه دهد، ایالات متحده امریکا باید زمینههای اقدام نظامی علیه پاکستان را مورد بررسی قرار دهد.
به قول ازفاکسنیوز که درگزارش روز یکشنبه خود به نقل از سناتور« لینزی گراهام» چنین نگاشته است: «ملت مستقل پاکستان در عملکردهای خصمانه علیه ایالات متحده امریکا و کشور همپیمان ما افغانستان دست باز دارد که میباید این عملکردهای کینهتوزانه را متوقف گرداند»همچنین «لینزی گراهام» در مورد میگوید: «پاکستان در زمینه مبارزه با القاعده با ایالات متحده همکاری میکند، اما نیروهای نظامی پاکستان از حضور دموکراسی در افغانستان احساس خطر میکنند و تلاش میورزند تا طالبان را در آن کشور حاکم بسازند. بهترین گزینه برای پاکستان، مبارزه علیه هر نوع ساختار تروریستی است. ما میتوانیم پشتیبان و بانی آنها در این امر شویم و ما میتوانیم با تروریزم در سرحدات پاکستان و افغانستان مبارزه نمائیم. اما پاکستان خود تروریزم است. آنها در برنامهریزیشان دچار اشتباۀ عظیمی شدهاند.».
یوسف رضاگیلانی صدراعظم پاکستان درواکنش به عکس العمل امریکا گفت که «این کشور مسئول حفاظت از نیروهای خارجی و همچنین دفاتر و موسسات بین المللی مستقر در افغانستان نیست بلکه این نیرو های افغان و خارجی هستند که چنین مسئولیتی را به عهده دارند».
آقای گیلانی همچنین اظهارات مقامات بلند پایه نظامی امریکا مبنی بر حمایت سازمان استخبارات پاکستان موسوم به آی اس آی از شبکه حقانی را رد کرده است.
در پی شدت گرفتن لحن مقام های امریکایی علیه پاکستان و متهم شدن سازمان استخبارات این کشور موسوم به آی اس آی به حمایت از گروۀ حقانی، فرماندهان ارشد نظامی پاکستان روز یکشنبه ۲۵ سپتامبر نشست فوق العادۀ را به ریاست جنرال اشفاق کیانی قومندان قوای مسلح این کشور تشکیل دادند دراین جلسه طبعاً اخطارهای امریکا درموردحمله به بعضی مناطق پاکستان موردبحث قرار گرفته است کاملاً روشن است که پاکستان هیچ توان جهت جلوگیری ازحملات امریکا به خاک خودرا در اختیار نداردپس باید ازدوگذینه دیگر که یکی تهدید امریکا به قطع مناسبات دوستانه منحیث یک متحد ودیگر نزدیک شده بیشترآن باچین وروسیه خواهدبود استفاده کند،چنانچه خانم «حناربانی کهر»وزیرخارجه پاکستان به آمریکا هشدار داده است« اگر امریکاهمچنان به انتقاد علنی از پاکستان و متهم کردن این کشور به حمایت از تندروان ادامه دهد، یکی از متحدان سیاسی خود را از دست خواهد داد.»
یوسف رضا گیلانی نیز درموردبه امریکا هشدارداداست که ازخوددفاع خواهدکرد،واما طیارهای بی سرنشین که هرروزمناطق قبائیلی رابمباران میکردازطرف پاکستان هیچ اقدام نظامی صورت نگرفته است صرف به انتقادات لفظی اکتفاء شده است، قطع کمک های امریکا میتواند نیزبرای پاکستان گران تمام شود واگرامریکا دراین اخطاردادن های خود صادق و بخاطر فریب اذهان عامه نباشد به یقین که پاکستان ضربات جبران ناپذیررامتقبل خواهد شد.
اماجنرال «سعد» از نظامیان سابق پاکستان نظر دیگری دارد. او در گفت و گو با بی بی سی گفت: درپاکستان در برخی از حلقات امنیتی و نظامی این خوش باوری وجود دارد که امریکا از افغانستان خارج می شود و امریکایها دیگر ارادۀ ماندن در افغانستان را ندارند.
به گفته آقای سعد: "اگر پاکستان بخواهد با استفاده از چنین گروه هایی به اهداف خود در افغانستان برسد، اشتباه می کند و این به ضرر پاکستان خواهد بود" .
سفیربریتانیا درکابل آقای«ویلیام پتی» که در یک گفتگوی اختصاصی با بی بی سی صحبت می کرد، گفت «که حامیان بین المللی افغانستان هرگز به "لاشخورها در منطقه" اجازه نخواهند داد تا در این کشور "نقش تخریبی" داشته باشند.
اوگفت که در این زمینه و همچنین در مورد تضمین ثبات در افغانستان، امضای تفاهمنامه هایی میان افغانستان و جامعه بین المللی از اهمیت زیادی برخوردار است.
آقای پتی گفت که علاوه بر پیمانی که قرار است بین افغانستان و آمریکا امضا شود، اقداماتی در جریان است تا بر سر ایجاد پیمان های جداگانه ای میان افغانستان با بریتانیا، اتحادیه اروپا و ناتو نیز توافق صورت گیرد.»
آقای پتی اما در بخش دیگری از سخنان خود، مشخصاً از پاکستان نام برد و گفت که «جامعه جهانی انتظار دارد تا این کشور در مبارزه با تروریسم و کمک به تامین امنیت در افغانستان "نقش سازنده تری" بازی کند.»
او گفت: "به باور من، خواست ایالات متحده و حکومت افغانستان از پاکستان در رابطه به تلاش بیشتر برای سرکوبی طالبان یک خواست مشروع است. در حال حاضر شورشیان در برخی مناطق شمال شرقی پاکستان، پناهگاه دارند."
ولی گفته های آقای پتی وخاموشی ایشان دربرابرحملات راکتی پاکستان به خاک افغانستان در تناقض قرارداردحملات که ازچندروزبالای ولایات شرقی افغانستان آغازشده است وبه یقین که این حملات درواکنش به اخطارهای امریکا به پاکستان است چون امریکا وجامعه جهانی یکی ازتضمین کننده سرحدات افغانستان مطابق به توا فقات «بن اول» میباشدگویا یک نوع زورنشان دادن به امریکا جهت باج گیری میباشدنه آقای پتی ونه مقامات امریکادرمورد تاکنون تماس گرفته اند.
شاید این خاموشی جهت امتیازگرفتن بیشتردرتوافقات وامضاء پیمان ستراتیژیک باافغانستان است، اینکه میگویند که جامعه جهانی افغانستان رابعداز۲۰۱۴تنهانخواهد گذاشت قابل شک وتردیدقرار میگیرد اکنون که امریکاوناتودرافغانستان موجوداست چنین حملات صورت میگیرد و جامعه جهانی خاموش است بعدازخروج چه خواهدشد؟؟
اینجا است که سیاست امریکا ومتحدین را دوپهلومیتوان تصورکرد به قول معروف هم درمیخ می کوبد وهم به نعل امریکا ومتحدان صرف درفکرمنافع خود اند وبس این افغان ها اندکه بایدازموقع به نفع خود استفاده کنند،وضع اقتصادی امریکا واروپا که بحران مالی دامنگیرآن شده وخطرآن میرود که بعضی ازکشورها از زون ایوروخارج شوداحتمالاً یونان پیشقدم خواهد شد که این بحران پاکستان را شجاع ترساخته تا با بیانات تندوتیزبهره برداری نماید.
جای بسیارتعجب است که آقای کرزی به غرور وشجاعت به ناتو وامریکا درمورد عملیات هوائی اخطارداد وگفت «تکراراً هشدار میدهم به قوتهای ناتو که تکرار حملههای هوایی به خانههای مردم افغانستان اجازه داده نمیشود.» او افزود که:
«ناتو نظرمارامیداند که یک روزی ما مجبورمیشویم با اقدام یکجانبه جلو اقدام اینها رابگیریم.» ولی دربرابرحملات راکتی پاکستان خودرا در چپن اش مخفی میکند گویا ازسنگ صدابالا میشود اما از آقاکرزی چیزی شنیده نمی شود. ولی دربرابر پاکستان که یک کشورغلام است، آقای کرزی جرأت یک حرف را ندارد پس این حرکت راچی میتوان تصورکرد، بایدگفت که چنین گفته های آقای کرزی گفتار سازمان جاسوسی امریکامیباشد که به خاطررشدشخصیت آقای کرزی جهت حفظ وی در کرسی قدرت داده شده است ، ویا این که جهت کریدت گرفتن نزدمردم منحیث شخصیت ملی ویا خوش ساختن پاکستان وایران ابرازشده است.
شایداز زمان مهاجرت وجهاد نزد آی اس آی پاکستان سرافگنده وخجالت است ،یا ازاسنادبدنام کننده که ازهمکاری خود با آی اس آی دارد درحراس است ویااگراحتمالاً اگرنظام سقوط کند بازبه پاکستان فرارکند، درغیرآنصورت رئیس جمهوریک کشورباید دربرابر مردم احساس مسئولیت نماید واگراز آینده خودحراس دارد شرافتمندانه خواهد بود که استعفی بدهد وبگذارد یک شخص سوم خارج ازاین ادارۀآلوده به فساد جانشین آن شود که وطنپرست کاراگاه قاطع ،شجاع وباتدبیر باشد، وطن را از چنین بحران که دامن گیرآنست نجات دهد.این چنین سیاست مزدورانه وبزدلانه که روزبه روزاین وطن رابه طرف تباهی سوق داده است تاچه وقت مردم این رنج راتحمل کنندجاندارد.
ازیک نفررئیس جمهورکه نتواند حکم محکمۀکه خودآنرا تشکیل کرده تطبیق نمایدچطورمیتوان توقوع دفاع ازتمامیت ارضی کشورراداشت ، کاملاً مبرهن است که قوای مسلح ماتوان رویارویی باقوای مسلح پاکستان راندارد هم ازنگاۀ پرسونل وهم ازنگاۀ تجهیزات ولی گذینه های دیگرچون ایراد بیانیه ها تند درچوکات دیپلوماسی ،فشارآوردن بالای قوای خارجی منحیث تضمین کنندگان سرحدات افغانستان طبق موافقتنامۀ بن اول، صحبتهای آتشین به قوای مسلح، تقویۀ قوای سرحدی ومانورهای نظامی ، عجله به خاطر تجهیز هرچه زودترقوای مسلح کشور،مراجعه به سازمان ملل،شورای امنیت، کنفرانس اسلامی وامسال این همه میتواند موقف وقاطعیت یک رهبررانشان دهند.
امروزخواستهای پاکستان ازافغانستان نیزخیلی بالاترازآن چیز است که افغانها آنراتصورمیکنندکه ناشی ازضعف رهبری کابل است واین خواستها کدام هااند.
ـــ مسئله خط دیورند دیگرحل شده پنداشته شود.
ـــ دربرابرراهی ترانزیتی که افغانستان با بندرکراچی دارد پاکستان باید باآسیائی میانه راۀ ترانزیتی داشته باشدبدون آنکه محصول وحق العبوربپردازد ویاقید وشرط وجودداشته باشد.
ـــ تمام مناسبات دوستانه باکشورهندوستان که دوست عنعنوی وبسیار نزدیک افغانستان بوده واست وهیچ وقت هم درامورداخلی افغانستان مداخله نکرده است صرف نظرشود.
ـــ افغانستان باید قوای مسلح محدود مثل زمان طالبان داشته باشد.
خلاصه اینکه تمام سیاست خارجی ونظامی افغانستان راباید پاکستان اداره کند این شرایط پاکستان جهت برقراری صلح درافغانستان است صلح که به قیمت آزادی واستقلال افغانستان تمام میشود.
افغانهابه چنین صلح که کشوررااز پیشرفت وترقی بازداردوبه عصرحجرببردویاآزادی واستقلال آنرا صلب کند نیاز ندارد.
گروه های چوشورای نظاروگروه تغییروامید به رهبری عبدالله عبدالله لاف وطن پرستی وشجاعت میزنند ازشروع این حملات راکتی تا امروزبرای یکبارهم صداخود رابلندنکرده است چنانچه نویسنده توانائی کشورآقای ولی احمدنوری درمقالۀ خودتحت نام (تجاوز پاکستان وخاموشی دولت افغانستان را تقبیح می کنیم ) به تفصیل این موضوع رابررسی کرده است، پس این چنین شخصیت های کاذب که به شکل ازاشکال درخدمت بیگانه قراردارند وبه بربادی افغانستان راه راهموارمیکنند افغانها باید آنراخوب بشناسند.
درچنین شرایط که مناسبات امریکاو پاکستان بحرانی به نظرمیرسد لازم است دستگاۀ دیپلوماسی افغانستان آنقدرفعال شودکه امریکارا مجبورسازدتا پاکستان راازهرنگاه تحت تحریم ها وفشاراقتصادی
قراردهدبا این اعلامیه های محافظ کارانه وزارت خارجه به سفیرپاکستان نمی توان چیزی رامداوا کرد که آنهم ازاثرفشارهای زیاد انتقادات که درروزنامه وانترنت ومباحثات رسانه های تصویری انجام شده است .
پایان