پیروزي به پشتباني مردم ملکی متکی میباشد

زیرمتون
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

جنرال استنلي مك كريستال كه تجربه طولاني در عمليات هاي خاص دارد، بتاریخ ۱۵ ماه جون روز (دوشنبه) قومندا نی مشترک سربازان ناتو و آمريكا را در افغانستان برعهده گرفت، تغيير قومنداني كه پنتاگون اميدوار است روند امور را در جنگ هشت ساله افغانستان كه شدت آن روز به روز بيش تر مي شود، تغيير دهد.
جنرال استنلي مك كريستال، در جريان يك مراسم خاص در مقر به شدت حفاظت شده قوت های نظامی آيساف در مركز كابل قو مندانی نيروهاي آمريكايي و ناتو را از جنرال ديويد مك كرنان، قومندان سابق تحويل گرفت.
مك كرنان ماه گذشته از سوي رابرت گيتس، وزير دفاع آمريكا از سمت خود بركنار شد.
انتظار مي رود، مك كريستال، قومندان سابق عمليات هاي خاص مشترك يك رويكرد غيرمتعارف را در قبال جنگ افغانستان كه طي سه سال گذشته به طور روز افزون خشونت بار تر شده در پيش بگيرد.
جنرال کریستال امریت بزرگ ترين نيروي بين المللي در افغانستان را برعهده مي گيرد. 56 هزار سرباز آمريكايي به همراه 32 هزار سرباز از 41 كشور ديگر که فعلا در افغانستان مستقر هستند تحت اداره موصوف قرار دارد.
مك كريستال طي اظهاراتي گفت: مردم افغانستان در مركز عمليات ما هستند. ما بايد از آن ها در برابر خشونت ها حفاظت كنيم. ما بايد به دين و سنت آن ها احترام بگذاريم اما اگر چه با دقت عمل مي كنيم، ولي ترسو نخواهيم بود.
قوماندان جدید قوای بین المللی در افغانستان میگوید در نظر دارد بمنظور تضمین تمرکز توجۀ عساکر بر محافظت مراکز نفوس در افغانستان بصورت فوری عملیات را مورد ارزیابی قرار دهد.
ستنلی مکرستل، جنرال امریکائی اندکی بعد از بدست گرفتن قوماندۀ قوا به روزنامۀ واشنگتن پوست گفت مناطق پرنفوس مهمترین محلات برای محافظت در اثنای جنگ با شورشیان میباشد .
او گفت تعیین فوری اولویت ها ضروری است زیرا تعداد کافی عساکر وجود ندارد که همه چیز را در همه جا انجام دهند .
مکرستل همچنان به واشنگتن پوست گفت که عملیات نظامی امکانات ایجاد یک مقدار زیاد مخالفت را در افغانستان دارا میباشد .
این جنرال گفت فلهذا او بر استراتیژی ها در مناطقی چون درۀ کورنگل در شرق افغانستان که عساکر ایالات متحده برای سالها درانجا داخل جنگ بوده اند، نظر اندازی میکند .
این جنرال همجنان درجریان صحبت خود گفته است، که مردم افغانستان نقطۀ مرکزی این ماموریت هستند. او گفت عساکر باید به مذهب و عنعنات مردم احترام نمایند زیرا پیروزی در جنگ در افغانستان به پشتیبانی مردم ملکی متکی میباشد .
اما جنرال مکرستل همچنان تاکید نمود که عساکر بین المللی بمقابل دشمنان شان ترسو و یا محجوب نخواهند بود .
مکرستل در حالی کنترول را بدست میگیرد که خشونت به پیشواز انتخابات ریاست جمهوری کشور ازدیاد یافته است .
هشت سال از ماموریت آیساف وناتو درافغانستان می گذرد اما هنوز برداشت روشن از آینده ی جنگ با طالبان واین که این جنگ به کجا خواهد انجامید وجود ندارد . اوضاع درافغانستان و درمنطقه روز به روز پیچیده تر میشود. این وضعیت نگرانی هایی را برای دورنمای تاریک درکشور به وجود آورده است .
درمورداین موضوع وسایرازمسایل امنیتی دیگر را درمصاحبه خاص با جنرال جیم داتن معاون قومنداني آیساف درافغانستان مطرح ګردیده است.که متن این مصاحبه به بطور زیل میبا شد
سوال: آقای جنرال تشکر از این که به ما این فرصت را مساعد ساختید. اجازه دهید تا با ارایۀ سوالی در مورد آیندۀ جنگ علیه هراس افگنی و شکست طالبان بحث را آغاز کنم. هشت سال می گذرد، سال های خیلی دشوار و پرچالش، اما تا حال هیچ اثری واضح از کامیابی علیه طالبان به نظر نمی رسد. شما آینده را چگونه پیش بینی میکنید؟
جواب: من فکر میکنم که دلایل زیاد نسبت به سال 2009 و سال های بعد آن وجود دارد تا خوشبین باشیم چون خیلی کار ها صورت میگیرد که ما را خوشبین تر میسازد. من فکر میکنم که وضع را باید با یک دید وسیعتر نگاه کنیم تا نسبت به اینکه صرف بالای شکست طالبان تمرکزنماییم . اگر ما این را به صفت یک تنش میان نیروهای غربی و طالبان به تصویر بکشانیم یک قیاس نا مناسب و یا یک ارزیابی نادرست است. وضیعت واقعی تنش این نیست که ما بجنگیم و یا برنده شویم. من فکر میکنم که تمرکز بیشتر بالای تقویت حاکمیت و بازسازی ساختار های زیربنائی این کشور وفراهم آوری زمینه بهتر امنیت است تا بازسازی صورت گیرد .
سوال: چالش های که متحدان ناتو در افغانستان با آن روبه رو اند، کدام ها می باشند؛ در ارتباط با ماموریت افغانستان، برخی از متحدان ناتو برای ماندن در این جا و یا فرستادن نیروهای بیشتر، از خود نوعی بی میلی نشان می دهند. آیا این یک مسألۀ بزرگ و مایۀ نگرانی برای شما نیست به ویژه اگر ماموریت افغانستان محض به عنوان جنگ امریکایی ها تلقی گردد؟
جواب: خوب ، البته که ما با محدویت های موجود در میدان قرار داریم. این محدودیت ها بخوبی تشخیص گردیده است و برطرف میگردد. کار بالای آن جریان دارد. این یک ائتلاف خیلی بزرگ است که 42 کشور به شمول کشور های عضو ناتو و 15 کشور دیگر عضویت آنرا دارا میباشد. عده یی ازآنها تعداد کم از عساکر را به افغانستان متهعد گردیده اند و بعضی آنها چون ایالات متحده امریکا و شماری از کشور های دیگر عساکر بیشتر را متهعد گردیده اند .
به هر حالت ، این یک همبستگی سیاسی است و یک پیام است از علایق ائتلاف و در مجموع جامعه جهانی برای کشور و منطقه در راستای همکاری و بازسازی افغانستان .
در رابطه به تعهدات و تعداد عساکر ، هیچ یکی از این کشور هائیکه با نیروهای حافظ صلح بین المللی در افغانستان همکاری مینمایند خواهان این نیستند که برای همیش در این کشور باقی بمانند. همه ما خواهانیم تا هر چی زود تر پس از آنکه امکان آن مساعد گردید این کشور را ترک بگوئیم. مهمترین موضوع برای ما اینست .
سوال: اما اگر یکی از کشورهای عضو ناتو پیش از وقت عقب نشینی نماید، این اثر خوبی به جا نخواهد گذاشت و ناتو را در موقف ضعیف تری قرار خواهد داد، به گونۀ مثال موقفی که کانادا اتخاذ کرده است .
جواب: این یک مسئله سیاسی است نه نظامی. من هیچ اثری را نمی بینم که یکی از این 42 کشور بدون در نظر داشت عواقبی افغانستان را بنابر دلائل مختلف سیاسی و نظامی در آینده نزدیک ترک بگوید. بعضی از کشور ها روی دلایل مختلف چون آموزش، مبارزه علیه دهشت افگنان و غیره تعداد عساکر و تهعدات شان را کاهش میدهند اما تهعد سیاسی خیلی ثابت است. کانادایی ها اعلام داشتند که آنها تصامیم تازه را برای سال 2011 اتخاذ مینمایند و همچنان کشور هالند در سال 2010 تصامیم تازه را اتخاذ خواهد کرد. تصامیم آنها یقینا" بیانگر آن خواهد بود که آنها بطور کل عقب نشینی نخواهد کردند. در سیاست یک هفته خیلی وقت است و ممکن تغیر کند .
سوال: شما از ناتو به عنوان یک نهاد بزرگ یاد کردید. بنابراین هماهنگی یکی از مسایل مهم دیگر است. گاه گاهی هماهنگی خوبی میان متحدان ناتو و یا میان ناتو و دولت افغانستان وجود نداشته است. نبود هماهنگی لازم به عنوان یک مسأله پیوسته مطرح بوده است. آیا برنامه های تازه یی برای رفع این مشکل روی دست است؟
جواب: همآهنگی میان ناتو و دولت افغانستان سوال دیگری است تا همآهنگی میان متحدین ناتو. یعنی همآهنگی میان 42 کشور عضو ناتو خیلی خوب است. ناتو مدت 60 سال میشود که در این راستا تجاربی را حاصل نموده و کشور های مختلف را با هم همآهنگ نموده تا در عملیات های نظامی باهم فعالیت های مشترک را اجرا نمایند. گاه گاهی ممکن اختلافات میان این ایتلاف چند ملیتی وجود داشته باشد اما در مجموع این امر به خوبی پیش میرود. همآهنگی نه تنها با دولت افغانستان بلکه با یوناما، جامعه جهانی و دیگر موسسات غیر حکومتی بسیار مهم است چون این کار سر انجام موفقیت را در این کشور تضمین میکند . قسمیکه قبلا" تذکر دادم، وظیفه ما اینست تا زمینه امنیت را فراهم سازیم تا دیگران قادر به اجرای وظایف شان چون بهبود ساختار های حکومت و بازسازی افغانستان بعد از چندین سال جنگ گردند. مدت بیشتر از شش ماه میشود که من در اینجا هستم و از نظر من روابط و همآهنگی میان دولت ، ادارات یوناما و دیگر موسسات بین المللی خیلی خوب ودرحال بهتر شدن است. این بدین معنی نیست که در گذشته همآهنگی وجود نداشته بلکه در گذشته هم وجود داشت و حالا هم وجود دارد و خوبتر میشود اما یک سلسله تنش ها مسلما" وجود خواهد داشت.اما این بدین معنی نیست که هیچ کار صورت نخواهد گرفت .
سوال: به نظر شما، آیا دولت افغانستان یک همکار خوب طی این ماموریت بوده و آیا تلاش هایش مخلصانه بوده است؟
جواب: در این کشور من معاون فرمانده نیروهای نظامی هستم و وظیفه من نیست تا در مورد اجرات و روابط حکومت افغانستان با ما را قضاوت نمایم. بهر صورت ، نظر من مهم نیست چون وظایف ما مشخص است ، وظایف دولت افغانستان معلوم است ، وظایف آیساف معلوم است ، و وظایف و مسئولیت های جامعه جهانی هم تعین است. چیزیکه من میخواهم آنست تا از این روابط استفاده مثبت نماییم . هر نوع رابطه که باشد. یقینا" چیزیکه من مشاهده نمودم آنست که یک اشتیاق و تمایل عجیب میان حکومت افغانستان و وزیران آن وجود دارد که به اصطلاح ما روش منسجم کاری یاد میشود . در سطوح مختلف این قرارگاه از فرمانده قوماندانی و حتی پایینترین کارمندان ملاقات ها ، گفتگو ها ، و بحث ها را همه روزه بطور منظم براه می اندازند. وهمآهنگی میان سطوح مختلف بصورت درست آن به پیش می رود .
این صرف در کابل است. بیآیئد که مناطق افغانستان را و همچنان ولسوالی ها جائیکه تیم های بازسازی ولایتی، و نیروهای نظامی با آنها همکار است را مورد ارزیابی قراردهیم. درآنجا آنها با والی ها، ولسوال ها، قوماندان های امنیه، امنیت ملی، و قوماندان های اردو همکار هستند .
سوال: اما بدون یک حکومت کارآ ناتو نمی تواند موفق گردد؛ این امری است بدیهی و دولت افغانستان کارآ نبوده بل دولتی بوده فاسد و قسمت اعظم آن را جنگ سالاران، مافیا، مافیای مواد مخدر و مافیای اقتصادی تشکیل داده است. معاملاتی که با طالبان صورت گرفته به گونه یی بوده که استراتیژی کلی را با تهدید مواجه ساخته است. آیا فکر نمی کنید کارهای بیشتری نیاز است تا کارآیی دولت بهبود یابد تا توفیقات مزید را انتظار داشت؟ چون در نهایت، سرمایه گذاری های شما بر دولت افغانستان متمرکز است .
جواب: هر کاریکه در این کشور صورت میگیرد باید بهبود بخشیده شود. ضرورت آن احساس میگردد تا بالای آن کار صورت گیرد. قضاوت در مورد حکومت مربوط می شود به شما نه من. اما این حقیقت دارد که دولت افغانستان میتوانست بیشر کار آمد و بیشتر موثر واقع گردد. ساختار های حکومتی در پایتخت که به نظر من بسیار خوب است تا به حال مکملا" با ولایات و دیگر مناطق وصل نگردیده است. سعی و تلاش روی آن جریان دارد تا بهبود بخشیده شود. اداره مستقل ارگان های محلی روی این مسئله با جدیت تمام کار میکند. بعد از 30 سال جنگ و کشمکش ها در افغانستان این تعجب آور نیست که کار از یک تهداب خیلی ضعیف آغاز میگردد. من به هیچ وجه نمیگویم که این یک وظیفه نا ممکن است. یقینا" جامعه جهانی معتقد است که موفقیت های را در پی دارد. در غیر آن، چنین یک ائتلاف بزرگ اینقدر فشار را وارد نمی کرد و اینقدر پول گزاف را بالای این پروژه به مصرف نمی رسانیدیم .
سوال: یک از مواردی که حکومت افغانستان با آن برخورد ریاکارانه داشته است برخورد با مسألۀ طالبان بوده است. هیچ قاطیعتی از جانب دولت در برخورد یا مبارزه با طالبان وجود نداشته است. دودیگر، مواردی زیادی بوده که حکومت به طالبان امتیاز قایل شده و گفتگوهای پس پرده پیوسته جریان داشته است. تعداد زیادی از طالبان به گونه یی در موقف های مختلف دولتی گماشته شده اند که می تواند برای دولت خطراتی را در آینده در قبال داشته باشد. طالبانی هستند که با دولت پیوسته اند اما هنگام صحبت آن ها به ملا عمر احترام بیشتر قایل می گردند تا به آقای کرزی. صلح و آشتی با طالبان یک مسأله است اما سیاست ریاکارانه و باجدهی به طالبان چیزی دیگر. آیا این برخوردها موفقیت کل ماموریت را زیر سوال نمی برد ؟
جواب: یکبار دیگر باید یادآورشوم که شما شخص متفاوتی را برای این مصاحبه برگزیده اید. اگر شما چنین سوالاتی داشتید باید با سخنگوی دولت ، با یکتن از وزیران دولت، و یا شخص رئیس جمهور در میان می گذاشتید .
سوال: اما این، به شما ارتباط دارد ! اگر کار شما با کار کس دیگر پیوند داشته باشد؛ و موفقیت ماموریت شمارا زیر سوال ببرد، پس باید شما به گونه یی به آن بپردازید .
جواب: آیساف وظایف خود را به اساس یک قیمومیت در افغانستا دنبال میکند که اداره کشور را به شکل که شما به آن اشاره نمودید در بر ندارد. ما زمینه امنیت را برای دیگران مساعد میسازیم تا ساختارهای حاکمیت و حکومت را بهبود ببخشند. انتخابات ریاست جمهوری قرار است که به شکل دیموکراتیک برگزار شود . مردم افغانستان رای خود را به یکی از 43 کاندیداها از طریق صندوق های رای دهی خواهند داد. بنا"، این پروسه دولت را بهبود میبخشد نه آیساف را .
سوال: آیا آیساف استراتیژیی برای گفتگو و معامله با طالبان دارد؟
جواب: آیساف هیچ پالیسی را درنظر ندارد که با طالبان گفتگو نماید. این یک مسئله کاملا" سیاسی است .
سوال: مسأله مهم دیگر، جنگ تبلیغاتی است. دولت افغانستان و متحدان ناتو در آیساف منابع فراوانی در دست دارند اما آن گونه که می بینیم در جنگ تبلیغاتی بازنده استند. می خواهم اشارتی به وزیر خارجۀ ایالات متحدۀ امریکا خانم هیلری کلنتن داشته باشم که گفت "ما در جنگ تبلیغاتی بازنده استیم." آیا شما با وی موافقید؟
جواب: یقینا" که من با این امر موافق هستم. می خواهم واضح بسازم که هدف او چی بوده و هدف من چی است که با این مسئله موافقت خود را اظهار نمودم. شورشیان در رساندن پیام ها بزودترین فرصت خیلی مهارت دارند. آنها به ندرت اشتباه و عمدا" اشتباه میکنند. آنها هرکس را بخواهند نبست به واقعاتی که رخ میدهد مقصر میدانند وباعث قتل مردم می شوند. متاسفانه، آنها سعی میورزند تا محاسبه از آنها توسط رسانه ها صورت نگیرد. آیساف و جامعه بین المللی همواره سعی میورزند تا در گفتن حقیقت پیش گام باشد اما مهمترین چیز حقیقت است وحقیقت همیشه در وضیعت های خرابی که باعث قتل مردم میگردد بزودی آشکارا نمی شود. اگر ما از جانب نیروهای بین المللی و آیساف گزارش را به نشر برسانیم که بعدا" غلط ثابت شود، ملل جهان و مطبوعات با ما محاسبه میکند. اما ، با شورشیان چنین واقعه صورت نمی گیرد. ما همواره سعی میورزیم تا در گفتن حقیقت پیش گام باشیم اما ما هیچگاه با یک نهاد که آماده به نشر دروغ مخصوصا" که از آن محاسبه صورت نگیرد رقابت نمکنیم .
سوال: تنها این مسأله نیست. موضوعات دیگری چون توزیع انجیل به زبان های فارسی و پشتو، زندانی نمودن طفل 12 ساله در زندان گوانتانامو، استفاده از سگ یا نیروی نظامی و برای تهدید مردم در ولایات و قتل افراد ملکی نیز وجود دارند. بدیهی است که این موارد طالبان را در کمپاین تبلیغاتی شان کمک می نماید و آن ها می دانند که چگونه از این چنین مسایل بهره گیرند .
جوات: من میتوانم به قاطیعت به شما بگویم که آیساف انجیل را به زبان دری و بشتو و یا انگلیسی توزیع نکرده است به جز از توزیع آن برای عساکر خودش. شما خوبتر میدانید که تهمت بستن خیلی ساده است. به ندرت دیده باشید زمانیکه شورشیان گاه گاهی به دلیل ناتوانی ها مایوس میشوند تلاش میکنند که آیساف را مقصر نمایند وبه این ترتیب از یک سلسله روش های عملیاتی ستندرد کار میگیرند بطور مثال آنها میگویند که آیساف باعث تلفات ملکی گردیده است ، زمانیکه این مسئله غلط ثابت میگردد آنان به روش بعدی مراجعه میکنند که از دیگر موارد استفاده نمایند مانند آنکه درمورد یکی از عساکر ما گفته شده بود که قرآن پاک را در بین کمود پرتاب نموده است. اگر این هم به جای نرسید، به روش بعدی مراجعه میکنند چون میدانند که توسط مطبوعات به نشر میرسد چون یک خبر خوب و سرخط اخبار را تشکیل میدهد .
سوال: مواردی زیادی اند که طالبان مرتکب جنایات بی رحمانه می گردند که اگر به صورت درست بازتاب یابند سبب تقویت برنامۀ شما می گردند، چرا شما چنین مسایل را تبلیغ نمی کنید؟
جواب: بلی ، ما این کار را میکنیم و همچنان ما اعتماد به رسانه های مستقل هم میکنیم تا از بی رحمی آنها گزارش را به نشر برسانند. واقعه یی در اوایل این سال در جریان پروسه ثبت نام رای دهنده گان درجنوب شرق کشور رخ داد زمانیکه انتحار کننده سوار در یک موتر خود را منفجر نمود و باعث قتل 14 طفل گردید ، فکر میکنم که در ولایت خوست بود، این حادثه در کمره ثبت گردیده بود. ما فلم آن را به دسترس تمام نهاد های خبری قرار دادیم. من فکر نمیکنم که حتی یکی از این نهاد ها آن فلم را به نشر رسانیده باشند. من کوشش زیاد کردم حتی در ویب سایت گوگل هم جستجو نمودم تا آن فلمی را که ما تهیه نموده بودیم دریابم. هیچ نهاد آنرا به نشر نرسانیده بود چون آن عمل را شورشیان مرتکب شده بودند. آیا تصور کرده میتوانید که اگر تصادفا" همین 14 طفل توسط نیروهای بین المللی به قتل میرسیدند به چی مدت زمان این واقعه در رسانه ها به نشر میرسید؟
سوال: یکی از دلایل این است که طالبان ژورنالستان را نیز تهدید می کنند و اگر خواسته باشند حتا آن هارا می توانند به قتل برسانند. از این رو، بعضی مسایلی است که باید از سوی شما بدان پرداخته شود. استراتیژی تبلیغاتی باید از طریق آیساف تطبیق گردد. درست است که رسانه ها مسوولیت دارند اما طالبان نیز تنها به رسانه ها اتکا ندارند و آن ها از استراتیژی تبلیغاتی برخوردارند اما شما برای مقابله با آن چنین چیزی ندارید .
جواب: ما عین چیز را نداریم اما استراتیژی تبلیغاتی داریم. ما نهادی داریم که فلم ها ، پوستر ها، و غیره را به نشر میرساند. ما استراتیژی خود را داریم .
سوال: مساجد یکی از بهترین رسانه های موجود در کشور است که بیشترینه از سوی حکومت اداره می شوند. اما وقتی به خطابه های مساجد گوش داده شود، بیشترینه به نفع اجندای طالبان تمام می شود تا به نفع دولت. اما به این مسأله توجهی نمی شود در حالی که مساجد بیشترین و برترین تاثیر را بر اذهان مردم می گذارد. آیا شما در این راستا کاری انجام داده اید؟
جواب: من از این مسئله آگاه هستم. من فکر نمیکنم که این کار و یا وظیفه نیروهای حافظ صلح بین المللی باشد تا به دولت بگوید که مساجد در افغانستان باید چی و روی کدام موضوع موعظه نمایند .
سوال: حتا اگر بر ضد آیساف و نیروهای ناتو تبلیغ کنند و مردم را به شورش در برابرتان تحریک نمایند؟
جواب: اگر ما از این مسئله آگاه گردیدیم ، ما دولت را از این مسئله آگاه میسازیم. ما از دولت تقاضا خواهیم کرد تا در زمینه اقدام نماید .
سوال: در مورد تلفات ملکی؛ طالبان پیوسته تاکتیک های مشابه را به کار می بندند تا نیروهای آیساف و ناتو را در دام اندازند. آیا شما تاکتیکی را برای مبارزه با استفادۀ طالبان از سپر انسانی طراحی نکرده اید؟
جواب: آیا شما کدام تاکتیکی سراغ دارید که به ما پیشنهاد کنید؟
سوال: خوب، منظورم این است که آیا شما قادرید به چنین تاکتیک نظامی دست پیدا کنید، من فردی نظامی نیستم، شما برای مقابله با آن چه تاکتیک نظامی را به کار می بندید؟ زیرا، اگر آنان پیوسته از مردم به عنوان سپر استفاده کنند و اگر شما پیوسته از نیروی نظامی کار گیرید، پس .
جواب: پالیسی ما در برابر سپر قرار دادن انسانها توسط شورشیان کاملا" واضح است. اگر یکی از عساکر ما بداند که با جواب دادن به شلیک که از جانب دشمن صورت گرفته احتمالا" باعث قتل افراد ملکی میگردد و حتی ممکن است که افراد ملکی را به قتل برساند چون نمیداند که در عقب دیوار حویلی یا قلعه چی حالت وجود دارد. پس او هیچ اقدام نمیکند .
این یک پالیسی واضح است که از جانب فرمانده آمریت تکتیکی مدت چند ماه میشود که عملی میگردد. او صرف جواب انداخت دشمن را زمانی میدهد که هیچ چاره یی نداشته باشد تا خود را از چنین حالت رهایی بخشد. این تکتیک ما است تا از قوت نظامی بر علیه دشمن استفاده ننمائیم در صورتیکه آگاهی داشته باشیم که باعث تلفات ملکی می گردد مگر در حالاتی که فرمانده مسئول هیچ راه دیگر نداشته باشد برای نجات حیات افرادیکه که او در میدان جنگ مسئولیت آنها را بر عهده دارد .
سوال: خوب، موضوع پاکستان. مشکلات در آن سوی سرحد، چالش بزرگی برای ماموریت ناتو در داخل خاک افغانستان بوده است. آیا فکر می کنید که پیشرفت های اخیر ارتش پاکستان به نفع ماموریت ناتو تمام خواهد شد و هم ارتش پاکستان طالبان را تعقیت خواهد کرد؟
جواب: بازهم میخواهم که خاطر نشان بسازم که این مسئله مربوط به من نمیشود اما چون سوال مطرح شده میخواهم بگویم که به نظر من اردوی پاکستان حالا از حمایت مردم و حمایت سیاسی در منطقه سوات ، و سوبه سرحد برخوردار است. آنها برای بار اول بعد از چندین سال پی برده اند که کشور و زنده گی آنها با تهدید جدی دهشت افگنی مواجه است. آنها پی برده اند که این یک نبرد مشترک علیه شورشیان با حمایت افغانستان و نیروهای بین المللی در مناطق سرحدی است تا از رفت و آمد آزادنه شورشیان در مناطق سرحدی جلوگیری به عمل آید. به هر حال ، من فکر میکنم آنچه در پاکستان به وقوع پیوسته است خبر خوش است در راستای اعلام همبستگی بمنظور شکست دهشت افگنی .
سوال: آیا امیدوارید که انتخابات افغانستان در فضایی صلح آمیز برگزار خواهد شد؟ چی تدابیری را تا حال در این راستا اتخاذ کرده اید؟
جواب: البته من امیدوار هستم که انتخابات در یک فضای صلح آمیز برگزار گردد. آیساف و ناتو تدابیر را در زمینه انتخابات بیشتر از یکسال بدینسو اتخاذ نموده است. ما تعداد عساکر اضافی را که ضرورت داریم از قبل تشخیص داده و در تابستان گذشته درخواست نمودیم که تا حدودی آماده گردیده است. در آینده نزدیک آنها میرسند تا با اقلیم و منطقه ی عملیات آشنائی حاصل نمایند. البته مسئولیت تامین امنیت پروسه انتخابات بدوش وزارت دفاع و وزارت امور داخله افغانستان است. ما با آنها همکاری نزدیک داریم نه تنها روی پلان امنیتی پروسه انتخابات به تاریخ 20 آگست بلکه روی پلان انتقال وسایل و بعدا" جمع آوری وسایل هم از نزدیک همه روزه روی این پلان ها با آنها همکاری مینمائیم. این پروسه بسیار به درستی به پیش میرود .
سوال: نیروهای اضافی قرار است بیایند، آیا به زودی خواهند رسید؟
جواب: بلی، آنها در مدت یک ماه حتی کمتر از یک ماه میرسند چون این مسئله مربوط میشود به هر کشور که این زمینه را مساعد می سازد. عساکر اضافی الی 2 - 3 هفته بعد از انتخابات نیز باقی می مانند تا همین پروسه کاملا" به پایان برسد. میخواهم بگویم که امنیت پروسه بدوش نیروهای امنیتی افغان میباشد و مفکوره ایجاد سه کمر بند امنیتی که پولیس در کمربند اول مراکز راهی دهی قرار میگیرد، در کمربند دوم توسط اردوی ملی حمایت میگردد و نیروهای بین المللی در خط سوم قرار میگیرند تا حمایت بیشتر را فراهم بسازند حتی حمایت هوائی و واکنش سریع نیز دراین برنامه شامل است چون نیروهای امنیتی افغان تا حال از چنین سهولت بطور کامل برخوردار نیستند .
سوال: افغانستان را در پنج سال آینده در چه وضعیتی پیش بینی می کنید؟
جواب: من امیدوار هستم که افغانستان را در حال ترقی ببینم. من فکر میکنم که سال 2009 یک سال بحرانی است چون خیلی مسائل رخ میدهد مانند بیشتر شدن نیروهای بین المللی بخصوص نیروهای امریکائی در جنوب کشور که امنیت را بهبود خواهد بخشید، بیشتر شدن اردوی عالی این کشور ، پلان افزایش به شمار نیروهای پولیس چون هیچ دلیل وجود ندارد که تنها اردوی ملی انکشاف نماید نه پولیس پس ما باید بالای این مسئله نیز در یک زمان معین تمرکز بیشتر نمائیم، تلاش های بین المللی تا اندازه ی باالاثر قیمومت جدید و تمویل بیشتر از سوی نیویارک به یوناما تازه گی حاصل نموده ، وضع در پاکستان طوریکه قبلا" یادآور شدم یک خبر خوش است، و برای دومین بار در پنج سال گذشته مردم افغانستان به پای صندوق های رای دهی می روند تا رئیس جمهور خود را به شکل دیموکراتیک انتخاب نمایند. پروسه ایکه در آن اشتیاق زیاد به نظر میرسد. در سال آینده آنها برای انتخاب شوراهای ولسوالی ها به پای صندوق های راهی دهی خواهند رفت. ما ضرورت داریم تا پیشرفت های بیشتر امنیتی در جنوب را مساعد سازیم تا زمینه های بیشتر امنیتی و آزادی تحرک را برای مردم افغانستان فراهم سازیم. هیچ دلیل وجود ندارد که انکشافات تدریجا" صورت نگیرد. راه حل مناسب دیگر وجود ندارد. من فکر میکنم که ریشه کن نمودن دهشت افگنی مدت زمان زیاد را در بر میگیرد اما یکبار که پروسه آن آغاز گردید خود به خود به پیش میرود. من میبینم که افغانان نمی خواهند که طالبان بالای آنها حکومت کند. رای دادن مردم افغانستان علاقه مندی آنها را نسبت به پروسه انتخابات نشان میدهد بنا" من فکر میکنم که ما باید به سال 2009 و سال های بعدی آن خوشبین باشیم .
تهیه وترتیب شده توسط منابع انترنیتی وسایت صبح به خیرافغانستان. پاي رحمت اله روان