بحران امنیت در افغانستان

زیرمتون
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

منصور احمدزی

   ( قسمت دوهم )         
۲۰۱۲ / ۰۲ / ۱۹
باکشت عداوت تخاصم تعصبات گوناگون  / درموجودیت احزاب وگروهای سیاسی بیگانه پرور واجنت غیر/ادعای بیدریغ مخالف نظام /اربابان تنظمهای اسلامی / ادعای دست اوردهای نظام دربخشهای مختلف دولت / مصاحبه های دوام دار سیاسی وتحلیل گران کاذب سیاسی / داشتن قوای ثلاثه /ملیت های مختلف ومردم افغانستان مانند بیگانگان به جان هم افتاده

همواره با مسایل خورد ونهایت کوچک بین خود جنگ وجد ل داشته وهرکدام درتلاش برد وباخت های است که نهایت شرم اور است وهیچ کس متوجه حل معمای پیچیده افغانی نیست وهمگی درک کرده که اگر حل این معمای پیچیده به عمل نیاید،خساره مالی وجانی وبربادی دامنگیر این ملت بیچاره خواهد گردیدکه جبران پذیر نخواهد بود
در بُعد داخلی نبود یک حکومت واقعاً کارا، سؤاستفاده های بزرگ از دارای های ملت، عدم حسابدهی صادقانه و شفاف از سوی زمامداران دولتی و فـُقدان یک حکومت که عاری از فساد باشد، از ویژگی های بعد داخلی بحران امنیت درکشور میباشد
وزیرداخله امروزی زمامدارارگ کابل  از جنگسالاران سرشناس باند جمعیت مسکونه پنجشیر بعد از اشغال چوکی وزارت مانند وزارت دفاع شروع به تصفیه نمود وادامه دارد مثال : تعینات جمله  ( ۶۳ ) تن صاحب منصبان عا لی رتبه پولیس  ( ۵۹ ) تن ان از باند جمعیت  که ( ۴۳ ) تن ان سا کنین منطقه پنجشیر  ( ۴ ) تن ان از گروه نامعلوم متباقی مسکونین   پروان   بدخشان  هرات  بغلان    کابل  و کا پیسا  میباشد
حمید لالی حمیدزی ۱۳/۰۲/۲۰۱۲ مسول کمیسیون امنیت داخلی ولسی جرگه وزارت داخله را مورد انتقاد قرارداده که تعینات  درین وزارت با در نظر داشت مسایل تنظیمی صورت میگیرد به اساس راپورها بیست وچهارتن که به پوستهای جدید تعین شده  بدون مشوره  کمیسیون امنیت داخلی ولسی جرگه صورت گرفته وجنبه تنظیمی دارد که از جمله چهار تن از حکومتهای گذشته متباقی بیست تن وابسته به گروه جمعیت میباشد  .
این همه مسایل به سمع اغای کرزی زما مدار ارگ کابل رسیده مگر باند جمعیت ودیگر جنایکاران از کنترول ان خارج علیه ان موضعگیری ........ نموده این زمامدار ارگ بود که جاسوسان وطنفروشان  وقاتلین ملت  را زیر چپن خود بخاطر منافع وقدرت خود حمایت کرد  
بسیاری از کار شناسان امنیتی داخلی وخارجی برین نظر است که پولیس امروزی پولیس ملی نه بلکه پولیس  گروهی وشخصی میباشد .   
موجودیت فساد در ادارات دولتی- آنهم به شکل گسترده­ای آن- یکی از عوامل  عمده ناامنی در افغانستان است .      سطح بیکاری بلند و کشت وسیع کوکنار در افغانستان  از عوملی دیگری میباشد که به استمرار ناامنی کمک کرده است. چرا که کشت، قاچاق و ترافیک مواد مخدر، غذای مقوی مخالفان مسلح دولت افغانستان است و هم چنان یک نوع ایجاد کار کا ذ ب برای افرادی بیکار بشمار می رود .
گرچه مقامات دولتی مدعی اند که در بیست ولایت افغانستان کشت کوکنار به درجه صفر تقلیل یافته، اما بنا بر گزارش رسانه های بین المللی و داخلی، هنوز افغانستان در صدر کشور های تولید کننده مواد مخدر قرار دارد که بزرگترین تولید کننده مواد مخدر در جهان شناخته شده است .
تجارت  مواد مخدرهم دراختیار  مقامات عالیرتبه اداره اغای کرزی وارده امریکایی وخود امریکایان دران سهیم است بخاطریکه چند ین باروزارت داخله افغانستان وامریکایان تهدید براین نمود اگر اشخاص بلند رتبه دولتی افغا نستان دست از قاچاق مواد مخدر بر ندارد ما نامهای انهارا افشا خواهیم کرد  ؟
پنج و نیم میلیون نفر در افغانستان در حال حاضر بیکارند که تعدادی زیاد آنها را جوانان و نوجوانان تشکیل می دهد  این تعداد ممکن است برای بقای زندگی خود و خانواده­ی شان دست به هر کاری بزند. این نیروی سرگردان برای سرباز گیری طالبان  افراد مناسبی بشمار می روند .  نبود افرادی مجرب، متخصص که لیاقت و کفایت کاری داشته باشد در بسیاری از ادارات دولتی بنظر نمیرسد که سبب رشد فساد اداری- و سبب دلسردی مردم از نظام حاکم  وعملکرد ان گردیده است .
در طول هفت سال گذشته بیشتر بالای بلند بردن کمیت تاکید شده نه بالای کیفیت ارگانهای امنیتی که این خود باعث ضعیف شدن هر چه بیشتر دولت شده است  کورس های / سه ماهه / شش ماهه / نه ماهه /  ماشین های تولید جنرالی و  مارشالی پنجشیر  چگونه میتواند در وضع امنیتی کشور موثریت ایجاد کند .
نظام افغانستان به اشخاص صادق، کارا، مستعد و دلسوز نیاز دارد. استفاده نکردن از کدر های نظامی بصورت درست، نبود یک ستراتیژی مشخص و معین بخاطر تجهیز و تقویه نیروهای امنیتی کشور، نبود یک تعریف معین و مشخص از منافع ملی کشور، عدم اعتماد بین مردم و ارگان های امنیتی،موجودیت یک امنیت وابسته به خاد سابق وعدم همکاری انها به ارگانهای دولتی از دیگر عواملی می باشد که امحای امن وسکون وارامش  نسبی به ناامنی بیشر در کشور کمک می کند.
در طول هفت سال گذشته تغییر و تبدیل مهره های بازی در تخته سیاست افغانستان نتوانسته است امنیت را در کشور بوجود آورد؛ خاصتاً مقرری چهار وزیر در سمت وزارت داخله کشور که هر کدام از ریفورم و تغییرات در صفوف پولیس صحبت کردند  که وزیر داخله این وزارت رانیز مانند وزارت دفاع به جمعیت وشورای نظار سپرد وپولیس کشور را به یک ګروپ ویک منطقه کوچک وابسته نمود  بسیاری از سیاستمداران و دولتمداران داخلی و خارجی از تشدید روزافزون ناامنی در افغانستان سخن می گویند .     
بعدُ خارجی: ناامنی در افغانستان بیشتر به استراتیژی و تصامیم کشور های بزرگ بستگی دارد. چالش های امنیتی که امروز دامنگیر افغانستان شده است، بیشتر زاده افکار جامعه جهانی و همچنان نبود یک ستراتیژی مشخص از سوی آنهاست. امریکا بعد از گذشت  چند سال در افغانستان چیزی بنام "استراتیژی جدید" روی کاغذ طرح می کند .
عدم تفاهم و اقدام مشترک بین نیروهای داخلی و خارجی در جریان عملیات های نظامی و کشته شدن افراد ملکی در جریان این عملیات ها، خود سبب ایجاد فاصله بین مردم و دولت شده است .
عملیات های نظامی به تصویب رسید، اما باز هم عملیات های یک جانبه و بدون هم آهنگی نیروهای خارجی جریان دارد. شاید یکی از دلایلی که این عملیات ها به صورت هم آهنگ صورت نمی گیرد، عدم اعتماد نیروهای خارجی بالای نیروهای داخلی باشد؛ چیزیکه تا حالا رسماً اعلام نشده است. توجه و تمرکز نکردن بیشتری جامعه جهانی خاصتاً امریکا و بریتانیا در از بین بردن و مهار ساختن پایگاه ها، آموزشگاه ها و منابع مالی  مخالفین مسلح در طول سالهای   گذشته که در آن سوی مرز قرار دارند، از دیگر عواملیست که در رفع نامنی در افغانستان مؤثر بوده است. موجودیت کشمکش های غیر رسمی بین افغانستان و پاکستان روی خط دیورند که در زمان امیر عبدالرحمن خان- زمامدار وقت افغانستان- کشیده شده، از موارد دیگریست که تمامی این ها دست به دست هم داده و سبب بحران امنیت در افغانستان شده است.
چیزیکه تا حال به ان توجه اساسی وصادقانه صورت نگرفته بودمذاکرات مستقیم امریکا صلح با طالبان بود  که این یک  گام مثبت درراه تامین صلح است وکنار گذاشتن جنگسالاران وناقضین حقوق بشرضمانت صلح وثبات درکشور ما میباشد  این میتوان بنیاد  جامعه  مردم سالاری بعد از سالها جنگ وخون ریزی با شد .
پایان