رحمت اله روان
شکیبا هاشمی، نماینده ولایت قندهار در ولسی جرگه، در جلسه دوشنبه مجلس، ناتوانی دولت در برخورد با کشتار غیرنظامیان از سوی نیروهای خارجی را به باد انتقاد گرفت و گفت: به خدا قسم، ما ساکت نمی نشینیم و جواب آن ها(امریکا) را با قیام خواهیم داد .
به گزارش خبرنگار پارلمانی ، طبق آخرین آمار، تعداد کشته شده گان مردم بی دفاع ملکی در نتیجه حمله هوایی روز دوشنبه گذشته نیروهای آمریکایی به یک مجلس عروسی در ولسوالی شاه ولی کوت ولایت قندهار، به 95 نفر رسیده است .
هرچند دولت تعداد کشته های این حادثه را 36 نفر اعلام کرده، ولی مقامات محلی از جمله نماینده گان ولایت قندهار معتقدند که در این حادثه 95 نفر که اکثرا آنان، زنان و اطفال هستند شهید و 75 نفر دیگر مجروح شد ه اند .
شکیبا هاشمی در این رابطه افزود، با توجه به حادثه المناکی که در قندهار و آن هم در روز روشن صورت گرفته، دولت سکوت اختیار کرده و حتی ارقام کشته های این حادثه را بسیار پایین اعلام کرده است .
به گفته نماینده قندهار، در حالی که در حمله هوایی نیروهای آمریکایی به مردم ملکی 95 نفر کشته شده اند، دولت تعداد آن ها را 36 نفر اعلام کرده است .
خانم هاشمی در ادامه سخنان خود افزود: چنین برخوردی از سوی دولت، دیگر قابل تحمل نیست و ما نمی خواهیم که دولت به قندهار هیأتی بفرستد .
به گفته وی، 95 کشته که تعداد زیادی از آن ها زنان و اطفال می باشند را مردم محل، رئیس صحت عامه قندهار و ... تایید کرده اند و معذرت مقامات آمریکایی نیز پذیرفته نمی شود .
نماینده قندهار هشدار داد که اگر دولت هم چنان با این مسائل ضعیف برخورد کند، ما جواب خواهیم داد .
به عقیده شکیبا هاشمی، تا یک قیام مردمی صورت نگیرد، نه دولت و نه نیروهای آمریکایی وضعیت را درک نخواهند کرد .
هاشمی معتقد است که باید جواب چنین حملاتی با جدیت داده شود و اقتصاد ضعیف و نیازمندی، نباید باعث شود که سکوت اختیار گردد .
وی به رئیس ولسی جرگه، وکلا و دولت اخطار داد که اگر باز هم اعتراضات آن ها نادیده گرفته شود، خودشان عکس العمل نشان خواهند داد .
تلفات افراد ملکی از سوی نیروهای خارجی، یکی از دلایل اصلی گسترش ناامنی ها در افغانستان و نفوذ مخالفین و طالبان بیان شده است .
پرسش اين است كه با وجود اخطار هاي مكرر رئيس جمهور كرزي نسبت به توقف اين كشتار كه شبيه نسل كشي است و وعده هاي كه فرماندهان نظامي ناتو ميدهند، چرا باز هم مردم در حاليكه هنوز در ماتم و سوگواري عزيزان شان در يك ولايت نشسته و زخم ها خونچكان ميباشد، باز هم قسمت ديگر كشور بمباردمان ميگردد و مردمان زيادي از جمله اطفال به خاك و خون كشانيده ميشوند؟ !
آيا ناتو شكست و تلفات شان در جنگ با مخالفان مسلح را از مردم بيدفاع و بيگناه ميگيرند؟ و يا آنها با دوام اين كشتارها متوالي ميخواهند ثابت كنند كه در اين سرزمين، حاكميت غير از آنها وجود نداشته و باشنده گان اين كشور اسيران جنگي آنها ميباشند؟ !
در واقع، قواي خارجي كه ديروز به بهانة تأمين ثبات و براي نجات مردم از چنگ ديو جنگ و تروريزم مجوز ورود به كشور يافته بودند، امروز براي آنها و نظام حاكم به يك مشكل جدي تبديل شده و هزينه اين بي پروايي و انتقام گيري آنها را بايد دولت افغانستان بپردازد. زيرا دولت مسؤول اول و عمومي حفظ جان و امنيت شهروندانش ميباشد .
براي جنرال پتريوس كه در حال بررسي اوضاع و تدوين استراتژي نظامي براي منطقه و افغانستان ميباشد؛ فرصت خوبي وجود دارد تا به مورد نسل كشي و كشتار مردمان ملكي كه با هر انگيزه و با هر علتي كه صورت مي گيرد، جداً پرداخته و به نشانه گيري دقيق و استفاده مجاز از قواي هوايي عطف توجه كنند؛ زيرا با هر بمباردماني، بالاي احساسات و عواطف مردم به ستوه آمده ما، بنزين خشم ريخته شده كه اين امر به طور فزاينده و غير مستقيم صفوف طالبان و ساير مخالفان مسلح كشور را تقويت ميكند .
دولت افغانستان بايد شديدا با پديده كشتار افراد ملكي توسط اين قوا برخورد كرده و از تمام ابزار هاي دست داشته و ممكن براي توقف اين كشتار استفاده برده و بايد مرتكبين اين جنايت ضد بشري را تحت پيگرد عدلي قرار داده و از طريق شكايت به مراجع بين المللي آنها را به محاكمه بكشاند هيچ مصلحتي بالاتر از حفظ جان ؛ مال ، ناموس و حيثيت مردم ما وجود ندارد. همچنان نبايد با پرداخت يكصد هزار افغاني معادل دو هزار دالر امريكايي منحيث قيمت سر يك افغان بسنده كند. بايد قيمت بلندتري را كه بتواند حد اقل بازمانده گان آن قرباني مظلوم و بيدفاع را براي مدتي امرار حيات كند، تعيين و به وارثين آن بپردازد. در غير آن وقتي دولت چنين نرخ گذاري غير عادلانه و ارزان كند، پس افغانهاي مهاجر را شايد در هر كشور ديگر با هزينه كمتر به قتل برسانند و ما نيز جواب و دليلي براي مواخذة آنها نخواهيم داشت .
فعاليت ها و عمليات هاي خودسر نيروهاي خارجي در كشور، به يك چالش و دردسر بزرگ براي مردم افغانستان و دولت مبدل گشته است. عدم وجود هماهنگي هاي لازم در عمليات هاي نيروهاي خارجي به خصوص نيروهاي ائتلاف مبارزه كننده با تروريسم به رهبري آمريكا، عمده ترين دليلي است كه به عمليات هاي خودسر اين نيروها منجر شده و عكس العمل هاي زيادي را به دنبال داشته است .
نيروهاي آمريكايي معمولا بدون هماهنگي با دولت و نيروهاي داخلي، اقدام به برخي عمليات ها و بمباران ها مي كنند كه نتيجه اي جز تلفات مردم بي دفاع نداشته است. كشتار غيرنظاميان و تلاشي هاي خودسر خانه هاي مردم، مهم ترين ثمره عمليات هاي نيروهاي ائتلاف و ساير نيروهاي خارجي در كشور بوده كه در طول ساليان گذشته، به صورت مكرر به وقوع پيوسته و پس از هر بار وقوع، اين نيروها بيان داشته اند كه اشتباهي صورت گرفته و اين اشتباه در آينده تكرار نخواهد شد، اما هنوز هم عمليات هاي خودسر و ناهماهنگ اين نيروها ادامه دارد و مردم بي دفاع كشور را قرباني مي گيرد .
عمليات هاي ناهماهنگ و خودسر نيروهاي خارجي به خصوص نيروهاي ائتلاف، در طول ساليان گذشته به خصوص در دو سال اخیر، روند بي سابقه كشتار غيرنظاميان را به دنبال داشته است. اين كشتار چنان بي رويه و تأسف آور بوده كه عكس العمل هاي شديد داخلي و خارجي را به دنبال داشته است. اين گونه عمليات ها علاوه بر اين كه خشم دولت مردان افغانستان را برانگيخته و سبب شده تا آن ها نسبت به نحوه فعاليت هاي قواي ائتلاف لب به انتقاد بگشايند، عكس العمل هاي شديدي را در بين مردم نيز به دنبال داشته است. اعتراضات مردم به خصوص در زماني به اوج خود رسيده كه علاوه بر كشتار غيرنظاميان، نيروهاي خارجي بدون هماهنگي قبلي با مردم و مقامات محلي، سرزده وارد خانه هاي مردم شده و دست به تلاشي زده اند .
اين در حالي است كه جامعه سنتي افغانستان همراه با باورها و ارزش هاي محكم ديني، به هيچ وجه تحمل چنين برخوردهايي را نداشته و تلاشي هاي خودسر و ناهماهنگ، منجر به گسترده شدن اعتراضات و زنده شدن حس بيگانه ستيزي مردم افغانستان شده است و تا حدودي مردم را تشويق ساخته كه در همكاري با مخالفين، بر ضد نيروهاي خارجي وارد عمل شوند .
به دنبال هر عمليات اشتباه نيروهاي ائتلاف، مردم به صحنه آمده، دست به تظاهرات و احتجاج زده و خواستار رسيده گي به اين گونه برخوردهاي نيروهاي خارجي از سوي مقامات دولتي شده اند، اما اين درخواست ها، به نتيجه اي نرسيده و عمليات هاي خودسر نيروهاي خارجي بر اساس اطلاعاتي غيرموثق همچنان ادامه دارد .
در اين ميان به جاي اين كه نيروهاي خارجي به دنبال اصلاح شيوه عمل كرد خود باشند، اعلام مي كنند كه آن ها غيرنظاميان كم تري را نسبت به طالبان مي كشند، اما در واقع اين كشتار كاهش نيافته است، بلكه امروز نیروهای آمریکایی و هم پیمانان این کشور چندین برابر طالبان، مرد ملکی را می کشند و به نیرویی خطرناک تر از طالبان و شورشیان برای دولت و مردم افغانستان مبدل گشته اند .
با حضور آمریکا در افغانستان و سر داده شدن شعار آبادی و بازسازی افغانستان، هیچ کس تصور نمی کرد زمانی نیروهایی که برای نجات آن ها وارد افغانستان شده بودند، خطرناک تر از طالبان، به بلای جان آن ها مبدل گردند .
این در حالی است که برخی بر این عقیده هستند که حتی در زمان حاکمیت طالبان، کشتار غیرنظامیان به میزان کنونی وجود نداشت و حال باید به دنبال نیروهایی گشت که خودسری های آمریکا و سایر نیروهای خارجی را کنترول نماید و با آن ها مقابله کند .
از سويي ديگر و در شرايطي كه اين انتظار وجود دارد كه نيروهاي ناتو و آمريكايي به دنبال هماهنگي هاي بيشتر ميان خود و سپس با دولت افغانستان جهت كاهش تعداد تلفات غيرنظاميان باشند، ناهماهنگي ها در عمليات ها و فعاليت هاي نيروهاي خارجي به دليل اهداف و منافع متفاوتي كه از سوي آن ها دنبال مي شود، روز به روز بيش تر مي گردد و به دنبال آن هم، تعداد تلفات غيرنظاميان افزايش مي يابد .
تداوم انجام عمليات ها و فعاليت هاي خودسر و ناهماهنگ نيروهاي خارجي در كشور، اين پندار را قوت بخشيده كه اين نيروها و دولت هاي متبوع شان، به عمد از هر زمينه اي براي افزايش ناآرامي ها و نارضايتي ها در داخل افغانستان استفاده مي كنند تا به اين وسيله ـ همان طور كه خود بارها گفته اند ـ زمينه حضور بلندمدت شان به بهانه مبارزه با تروريسم، فراهم گردد .
اين كه نيروهاي ناتو و ائتلاف مي گويند غيرنظاميان كم تري نسبت به طالبان مي كشند، چنين مي رساند كه نيروهاي خارجي نوعي رقابت را با طالبان در كشتار غيرنظاميان به راه انداخته اند که اکنون توانسته اند در این رقابت، دست پیش را از طالبان بازستانند، البته كشتار غيرنظاميان در حملات طالبان به خصوص حملاتي كه به قصد جان نيروهاي خارجي و مقامات صورت مي گيرد، افزايش يافته، اما اين مسئله را توجيه نمي كند كه نيروهاي خارجي اشتباهات خود را با ميزان جنايت هاي طالبان بسنجند و مقايسه نمايند، بلكه كشتار غيرنظاميان حتي يك مورد آن از سوي نيروهاي خارجي غيرقابل قبول و بخشش است .
همچنین انجام عمليات هاي مختلف از سوي نيروهاي خارجي توسط راپورهای غلطی كه از وجود طالبان و تروریستان به اين نیروها داده مي شود و عدم مشخص شدن درستی و نادرستی آن، روز به روز در حال افزايش است و در نتيجه، تلفات ملکی، نارضایتی مردم، ناهماهنگی و... به وجود میآید، در حالي كه اين احتمال وجود دارد نيروهاي مخالف و تروريستان با نفوذ در ميان اين نيروها و دادن راپورهاي اشتباه، به دنبال وخامت بيش تر اوضاع در افغانستان باشند .
نيروهاي خارجي بايد در هنگام اجرای عملیات نظامی احتیاط بیش تری به خرج دهند، عمليات هاي خود را با نيروها و مقامات داخلي و محلي هماهنگ سازند، بر اساس اطلاعات و راپورهاي دقيق و موثق دست به عمليات بزنند و به كشتار غيرنظاميان پايان دهند، در غير اين صورت، افغانستان براي نيروهاي امریکا ئی وایتلا ف نا تو ، به يك گورستان مبدل خواهد شد. اين مسائل ضرورت هايي است كه همواره احساس مي شده و همان طور كه سران ناتو و آمريكا وعده داده بودند، انتظار مي رفت تغييرات چشم گيري در نحوه عمل كرد نيروهاي مبارزه كننده با تروريسم در افغانستان و همچنين هماهنگي هاي بيش تر هم ميان اين نيروها و هم ميان آن ها و دولت به وجود بيايد، اما چنين تغييري تاكنون به وجود نيامده است . .
به هر حال راه و روش و شيوه اي كه نظاميان ناتو و ائتلاف مبارزه كننده عليه تروريسم به رهبري آمريكا كه با افزايش ناهماهنگي ها و تلفات روبه رو بوده، در پيش گرفته اند، نتيجه اي جز وخامت بيش تر اوضاع كشور و تداوم روند صعودي كشتار غيرنظاميان به دنبال نخواهد داشت و اين مسئله، ضرورت قانون مندسازي حضور نيروهاي خارجي را در كشور بيش از پيش برجسته مي سازد؛ مسئله مهمي كه شايد تا كنون به دليل مخالفت هايي كه از سوي كشورهاي مختلف روبه رو شده و سهل انگاری مفرط مسئولین، به جايي نرسيده و دولت هم نتوانسته آن را به سر منزل مقصود برساند، اما قانون مندسازي حضور نيروهاي خارجي در افغانستان مي تواند تا اندازه قابل توجهي از اشتباهات اين نيروها بكاهد و به افزايش هماهنگي ها بيانجامد .
به نظر مي رسد تنها راه حل پايان دادن به اين وضعيت و در چهارچوب درآمدن فعاليت نيروهاي خارجي، قانون مند شدن حضور اين نيروها در افغانستان و مشخص گرديدن محدوده وظايف آن ها باشد تا بر اساس آن، نوعي نظم و هماهنگي در فعاليت هاي نيروهاي خارجي به وجود بيايد و همچنين اشتباهات و سهل انگاري ها پايان يابد، اما هم دولت و هم كشورهاي ذي دخل در مسائل افغانستان، همواره به ساده گي از كنار اين امر گذشته اند !
افغانستان در يك قرن گذشته و حتي پيش از آن، گورستان نيروهاي كشورهاي بسياري به خصوص بریتانیا بوده است، شجاعت و دليري مردم افغانستان، همواره مثال زدني بوده و بدون شك، تداوم روند عمليات هاي خودسر، تلاشي هاي خانه به خانه، ناهماهنگي ها، بمباران ها و عمليات هاي غيرموثق و غيردقيق و كشتار غيرنظاميان از سوي نيروهاي آمريكايي و سيار هم پيمانان اين كشور در مبارزه با تروريسم، مردم را در برابر آن ها خواهد شوراند و اين بار، افغانستان، گورستاني براي انهاخواهد شد. به نظر مي رسد چنين روندي عملا آغاز شده و مردم تنها راه برای جلوگیری از تلفات غیرنظامیان و خودسری های نیروهای آمریکایی را قیام علیه آن ها می پندارند .پایان رحمت اله روان .
اغازقیام علیه اشغالگران ازتریبون پارلمان
Typography
- Smaller Small Medium Big Bigger
- Default Helvetica Segoe Georgia Times
- Reading Mode