"گم شوید" 

سیاسي
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

زلمی نصرت

دنمارک

تصمیم فدراسیون روسیه مبنی بر به رسمیت شناختن امارت اسلامی طالبان به‌عنوان دولت قانونی افغانستان، که این گروه را از منظر دیپلماتیک دارای اعتبار رسمی می‌سازد، در شرایطی اتخاذ شده است که تحلیل‌های گوناگونی در فضای سیاسی و رسانه‌ای پیرامون آن مطرح می‌شود.

برخی معتقدند که چنین تحولی می‌تواند مواضع ایالات متحده آمریکا و کشورهای غربی را در قبال طالبان سخت‌تر کرده، به تضعیف هرچه بیشتر حکومت این گروه بینجامد و افغانستان را به میدان تازه‌ای برای جنگ‌های نیابتی قدرت‌های جهانی بدل کند.

در حالیکه رقابت قدرت‌ها در افغانستان نه آغاز امروز است و نه پایانی برای آن متصور است؛ چه طالبان به رسمیت شناخته شوند و چه نه، این رقابت‌ها ادامه خواهد داشت.

از سوی دیگر، گروهی بر این باورند که این اقدام روسیه در نهایت ممکن است به کاهش فشارهای آمریکا بر طالبان و تداوم بقای آن‌ها کمک کند.

در واقع، ایالات متحده شکست خود در افغانستان را پذیرفته و در تلاش است تا از طریق ابزارهای سیاسی، اطلاعاتی و اقتصادی، ضمن مدیریت این شکست، طالبان را در محدوده‌ای از نفوذ خود حفظ کند.

براساس مفاد توافق‌نامه دوحه، حضور اطلاعاتی و نظارتی آمریکا در افغانستان همچنان حفظ شده و تا حدی کنترل این کشور بر حریم هوایی افغانستان نیز ادامه دارد.

در همین چارچوب، کمک‌های مالی واشنگتن چه به صورت آشکار و چه پنهان به طالبان نیز متوقف نشده است.

از منظر راهبردی، آمریکا پیش‌بینی کرده بود که پیش از هرگونه تصمیم‌گیری درباره تعامل مستقیم یا به رسمیت شناختن طالبان، کشورهایی چون روسیه و چین گام نخست را بردارند.

در چنین سناریویی است که، ایالات متحده می‌تواند در آینده با توجیه «ناگزیر بودن تعامل»، موضع خود را تعدیل کند.

در مجموع، به نظر می‌رسد تحولات کنونی در راستای سناریویی است که از پیش توسط ایالات متحده طراحی شده است.

و سخن پایانی اینکه: مسئله به رسمیت شناختن یا عدم شناسایی طالبان از سوی روسیه و فردا و پس فردا از سوی کشور دیگری هیچ ارتباطی به برنامه یا بی‌برنامگی مخالفان طالبان، به‌ویژه چهره‌های فراری آزموده نظام "جمهوریت" که همچنان مدعی‌اند، ندارد.

کشورها بر مبنای منافع خود تصمیم می‌گیرند؛ و در چارچوب همین منافع، به جمهوریت نیز گفتند: «گم شوید».